כתבה שפורסמה עלינו
פורסם "בגלובס"
מתגרשים? כמה דברים שחשוב לדעת לפני שנכנסים להליך
מי יגדל את הילדים? מה יעלה בגודל הדירה המשותפת? האם לפנות לבית דין רבני או לבית המשפט למשפחה? האם להיוועץ בעורך דין או להתנהל באופן עצמאי? המדריך שלפנינו יסייע להבין מה צופן העתיד למתגרשים
28.06.2017, 13:19 עו"ד איתי בר ועו"ד אלי שיליאן
המדריך למתגרש: דברים שחשוב לדעת /הכתבה בשיתוף משפטיפ
מהו גובה תשלום המזונות?
כל אב מחויב במזונות ילדיו. סכום המזונות נגזר מיכולתו של האב ומצרכיו של הקטין. תשלום מזונות עומד בממוצע על כ-1,250 שקל עד 1,350 שקל לכל ילד, כאשר על התשלום זה מוסיפים מדור (השתתפות האב בעלות מגוריי הקטין) בשיעור של 30% מעלות שכר הדירה לילד אחד, 40% לשני ילדים, 50% ל-3 ילדים ואילך, כאשר לרוב החישוב נעשה בהתאם לדירת המגורים ערב הפרידה. בנוסף, ישנו מונח הנקרא "מחציות" והוא מגלם את השתתפותו של האב ב-50% מהוצאות החינוך, הוצאות רפואיות חריגות, חוגים קייטנות וכדומה.
חובת המזונות היא עד לגיל 18 או עד לסיום כיתה י"ב (לפי המאוחר מביניהם), כאשר לאחר מכן מופחתים המזונות לכדי שליש, וזאת עד לתום השירות הצבאי של הקטין או הקטינה.
מה צפוי לקרות עם הדירה המשותפת?
פעמים רבות מתגרשים בני הזוג כשברשותם דירת מגורים משותפת, ונשאלת השאלה מה עולה בגורל הדירה. ובכן, ככל שבני הזוג אינם מגיעים להסכמות ביחס לדירה, הרי שניתן להגיש לבית המשפט/בית הדין הרבני בקשה לפירוק שיתוף, אשר משמעותו היא מכירת הדירה וחלוקת תמורתה בין בני הזוג.
משמורת וחלוקת זמני שהות (הסדרי ראייה)
אצל מי חיים הילדים? מיהו ההורה המשמורן? איך ומתי אראה את ילדיי? אלה הן שאלות המטרידות כל אדם המנהל הליכי גירושים. התשובות להן הן סובייקטיביות ומשתנות מאדם לאדם ומקרה למקרה.
כיום קיימת חזקת הגיל הרך, אשר קובעת כי עד גיל 6 הילדים במשמורתה של האם (בימים אלה נעשים מאמצים לשינוי המצב הקיים). בנוסף, קיימת כיום מגמה של משמורת משותפת בין בני הזוג, אשר משמעותה חלוקת זמני שהות ואחריות הורית שווה, אשר משפיעה מטבע הדברים על עניין המזונות, בפרט אם מדובר בחלוקה אמיתית כנה ושווה של האחריות ההורית.
בכל אופן, הסדרי הראייה הנהוגים הם פעמיים בשבוע מסיום המסגרת החינוכית ועד למחרת בבוקר וכן כל סוף שבוע שני.
איך פותחים בהליך?
בעקבות חוק יישוב לסכסוכים שנכנס לתוקף ביום 17.7.16, כל הליך משפטי בין בני זוג צריך להתחיל בתביעה ליישוב סכסוך. המשמעות בפועל היא עד 4 מפגשי גישור עם אנשי מקצוע המיועדים לפתרון הסכסוך בדרכי נועם ומתוך מחשבה על טובת הקטינים.
במקרה שבני הזוג אינם מגיעים להסכמות במסגרת יישוב הסכסוך, ניתן בתוך פרק זמן קצר להגיש תביעות לערכאה אותה יבחר כל צד. ראוי להבהיר כי ישנה חשיבות לזה שפותח את הליך יישוב הסכסוך, שכן לאחר מכן שמורה לו האפשרות לבחור את הערכאה להגשת תביעותיו אם הליך הגישור כשל.
היכן כדאי להגיש תביעה?
הדעה הרווחת היא שלגבר יש יתרון בניהול הליך גירושים בבית הדין הרבני, ושלאישה עדיף לנהל הליך זה בבית המשפט לענייני משפחה. מדובר בדעה שגויה, שהרי כל מקרה תלוי לגופו, ורק לאחר בדיקה מעמיקה, אותה יערוך עורך דין המומחה בתחום, יוחלט היכן עדיף לנהל את ההליך.